Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Biskup Jan vysvětil tři nové kněze


Datum:

Královéhradecká diecéze má tři novokněze. V katedrále Svatého Ducha je v sobotu 27. června 2015 vysvětil sídelní biskup Jan Vokál.

Galerie: Biskup Jan vysvětil tři nové kněze

Do kněžské služby v naší diecézi byli uvedeni tři noví pastýři - Filip Dušek, Ondřej Kunc a Jiří Jakoubek. Jde o nejvyšší počet novokněží od roku 2007. Královéhradecká diecéze má od slavnostního svěcení více jak 220 kněží, kteří spravují 265 farností.

Vlastní obřad svěcení začal po přečtení Evangelia. Kandidáti předstoupili před biskupa Jana Vokála a dosvědčili svou připravenost ke vstupu do společenství kněží. Po homilii pak přijali kněžské závazky, což stvrdili vkládáním svých rukou do biskupových. Při následné modlitbě litanií kandidáti na svěcení leželi v prostraci na zemi a tím vyjadřili prosbu o Boží dary a naprostou odevzdanost. Jádrem celého svěcení pak bylo vzkládání rukou a konsekrační modlitba.

Primiční mši svatou odsloužili všichni tři v neděli 28. června 2015 - Ondřej Kunc ve 14.00 hodin v Polné (další 4. července ve 14.00 hodin v Červeném Kostelci), Filip Dušek v 15.00 hodin v Dolní Dobrouči (další 4. července v 10.00 hodin v Pardubicích) a Jiří Jakoubek v 10.30 hodin ve Vysokém Veselí (další 4. července v 10.00 hodin v Pardubicích). Dalšího jáhna, v pořadí čtvrtého, biskup Jan vysvětí na kněze na podzim. (peš)

Fotogalerie I

Fotogalerie II