Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 18. do 24. května 2015.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Další část vzdělávacího cyklu Dar Boha Otce církvi uvedeme v pondělí 18. května v 16.00 (do 16.25). Zaměříme se na téma Misie a služba jednotě.

"Jděte ke všem národům, získávejte mi učedníky a křtěte je ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého." Už jsme si zvykli, že tento Ježíšův odkaz vztahujeme na kněze a misionáře, ale přivádět lidi k Bohu je posláním každého křesťana. To je téma Noční linky s reverendem Jaroslavem Kratkou v pondělí 18. května ve 22.30 (do 23.30).

Hostem Kafemlýnku bude Alena Povolná, překladatelka knížky Gabriele Kuby Globální sexuální revoluce. Je také autorkou příručky Gender. Nová ideologie, která ničí rodinu. V úterý 19. května v 9.30 (do 10.30) vysvětlíme tento pojem a zamyslíme se nad tím, co přináší.

Fotbalové zápasy kněží Čech a Moravy nabízejí nevšední podívanou i urputné bitvy. Pokud to technika dovolí, přineseme v rámci Barvínku přímý přenos druhého poločasu tradičního zápasu, který se odehraje v Čechách ve vesnici podle jména vhodné pro zápas kněží, v Kostelci u Křížků. Naladíte v úterý 19. května od 16.00 (do 16.55).

Projekt Muzikanti, to sú chlapci! pokračuje ve Folklorním okénku ve středu 20. května. Od 16.55 (do 17.55) se v živém vysílání představí ženský pěvecký sbor Kmotričky z Brna s hudebníky Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

Posluchačům pořadu Hrajte, kapely! představí jeho autor Václav Kovář osobnost kolegyně a moderátorky Věry Gremlicové, jejíž život nebyl vůbec jednoduchý a snadný. Přes nepřízeň osudu se četbou a samostudiem vzdělávala po celý svůj život. Je vynikající moderátorkou, napsala několik textů k melodiím Ladislava Prudíka či Václava Maňase ml. Poslouchejte ve čtvrtek 21. května již v 16.25 (do 17.25).

Nová šance je nevládní, nepolitická a nezisková organizace působící především v regionu Severní Moravy a Slezska. Po celou dobu své existence se primárně zabývá postvězeňskou péčí, hledáním účinných forem snižování recidivy a efektivnější adaptací mužů propuštěných z výkonu trestu. K mikrofonu jsme si pozvali ředitele organizace Petra Nováka a rozhovor s ním odvysíláme ve čtvrtek 21. května od 22.00 (do 22.25).

Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových - tak se ve skutečnosti jmenuje nadace Josefa Hlávky, kterou tento architekt založil v roce 1904. Jde o nejstarší českou nadaci. Přežila nejen nacismus, ale i komunismus a pomáhá do dnešních dnů. V pořadu Živě z Prahy v pátek 22. května si přiblížíme osobnost Josefa Hlávky, historii nadace i její současnost. Poslouchejte od 9.30 (do 10.30).

Jak to bude s letošním Brněnským varhanním festivalem? Dozvíme se od varhanice Hany Bartošové v týdeníku Oktáva v pátek 22. května od 16.55 (do 17.25).

Jak se rozvíjejí česko-německé vztahy narušené válkou a poválečným odsunem německých obyvatel? Jakým způsobem se v procesu smíření angažují křesťané? Těmito a dalšími otázkami se bude zabývat živě vysílaný diskusní pořad v cyklu Všimli jsme si. Do pražského studia Kristián jsme pozvali například zástupce Ackermann-Gemeinde nebo Česko-německého fondu budoucnosti. Vysíláme v pátek 22. května od 16.00 (do 16.45).

Rozhovor s psychologem a psychoterapeutem Markem Macákem o tom, co znamená „být single“ uslyšíte v pořadu Dotýkání světla v pátek 22. května ve 22.00 (do 22.25).

Novověk se v oblasti katecheze stal tzv. érou katechismu. Autorem prvního katechismu byl Martin Luther. Katolická církev na to brzy reagovala sepisováním vlastních spisů obsahujících formulované pravdy víry. Vývoj éry katechismu procházel několika etapami. Provede vás jimi docent Ludvík Dřímal v seriálu Katecheze v dějinách i současnosti v sobotu 23. května od 17.00 (do 17.25).

Island má sice méně obyvatel než Ostrava, ale řada tamních muzikantů a zpěváků se proslavila na celém světě. V pořadu Slyšte, lidé! podnikneme malý hudební výlet na Island. Vedle písní islandských interpretů si všimneme vztahu českých muzikantů a Islandu. A mezi písněmi vám nabídneme pasáže z knihy Jana Buriana Dvacet let s Islandem a z Dějin Islandu Heleny Kadečkové. Vysíláme v sobotu 23. května v 19.15 (do 20.15).

Michal Vidura je od dětství upoután na invalidní vozík. Má spinální svalovou atrofii, nevyléčitelnou nemoc, při níž dochází k úbytku svalstva a postupné nemožnosti ovládat své tělo. Se svou manželkou Anetou se poznali při sjíždění Vltavy a dá se říct, že mu tehdy zachránila život. Jak se jejich vztah vyvíjel? A v čem se liší od zdravých párů? Jak vnímají Michalovu nemoc, která nevyhnutelně skončí smrtí, a jak je jako manžele vnímá jejich okolí? Dozvíte se v dokumentu z cyklu Mezi slovy v sobotu 23. května ve 22.10 (do 23.10).

Muži a ženy středověku - třetí z řady zásadních encyklopedií o středověku, jejichž editorem byl nedávno zesnulý historik Jacques Le Goff, představí Knihovnička Proglasu v neděli 24. května. Poslouchejte ve 13.20 (do 13.30).

Nejstarší brněnská nemocnice je nemocnice Milosrdných bratří. Byla založena v roce 1747 moravským hrabětem Janem Křtitelem Leopoldem z Dietrichsteina. Hostem pořadu Křesťan a svět v neděli 24. května od 17.00 (17.30) bude její současný ředitel, klinický onkolog Josef Drbal.

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 19. května v 18.00 mši svatouze studia Proglasu; ve čtvrtek 21. května v 17.30 májovou pobožnostav 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 22. května v 18.00 mši svatouz kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 24. května v 9.00 mši svatou z duchovního centra v Brně-Lesné.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.