Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Biskupové z Indie poděkovali dárcům


Datum:

Oslavy 15. výročí projektu Adopce na dálku završilo setkání dárců s indickými partnery, které uspořádala hradecká Diecézní charita v sobotu 16. května.

Galerie: Biskupové z Indie poděkovali dárcům

Setkáním s dárci v sobotu 16. května v Knihovně města Hradce Králové vyvrcholily oslavy 15. výročí projektu Adopce na dálku, který už pomohl ke vzdělání více než 5,5 tisícům chudých indických dětí. Biskupové z Indie, ředitel Diecézní charity Hradec Králové RNDr. Jiří Stejskal a také její prezident Mons. Josef Suchár osobně poděkovali všem dárcům za pomoc a solidaritu. Připomněli i nelehké začátky projektu v roce 2000 a představili jeho dosavadní úspěchy i vize do budoucna. 

"Děkujeme vám, že dáváte našim dětem šanci na lepší budoucnost. Díky vzdělání mají podporované děti dobré zaměstnání a jejich životní úroveň se opravdu zvýšila. Když ostatní rodiny vidí, jak se život těchto dětí mění k lepšímu, mají také větší zájem o vzdělání," děkoval přítomným dárcům arcibiskup Bernard Moras z diecéze Bangalore, kam byl projekt Adopce na dálku rozšířen v roce 2005. Právě arcibiskup Moras však před 15 lety oslovil hradeckou Diecézní charitu o pomoc a jako tehdejší biskup diecéze Belgaum v indickém státě Karnataka stál u jeho zrodu. "Prostřednictvím vzdělávání, které můžeme našim dětem poskytnout díky vaší podpoře, pomáháme celým rodinám a vesnicím v nejchudších oblastech. V diecézi Belgaum si už 50% podporovaných dětí našlo práci. Nejčastěji působí jako učitelé, zdravotní sestry nebo mechanici," připojil slova díků současný biskup diecéze Belgaum Peter Machado, který přijel do Hradce Králové spolu s vedoucím projektu Rev. Fr. Alwynem Sudhirem.

Jak ovlivňuje život ve druhé nejlidnatější zemi na světě historické rozdělení společnosti na kasty? Jakou tu mají chudé děti šanci se dál vzdělávat a najít dobrou práci? O čem tyto děti sní a jaká jsou jejich přání? To byly nejčastější dotazy dárců na hosty z Indie. Ti se shodli, že právě lepší přístup nejchudších vrstev ke vzdělání pomáhá mírnit neblahé důsledky kastovního systému na indickém venkově, kde se lidé živí převážně zemědělstvím. Koordinátoři projektu v Indii také organizují pro studenty profesní kvalifikační kurzy, aby pak našli pracovní uplatnění a byli lépe připraveni na život. Pomáhají chudým rodinám i v oblasti bydlení a další podpory vzdělávání, a to prostřednictvím realizace rozvojových projektů jako jsou například Domky pro chudé nebo stavba Internátních škol v Manchhe a mnohé další, které podporují také dárci Diecézní charity Hradec Králové. V závěru besedy hosté vyjádřili prosbu o další pomoc chudým indickým dětem ve studiu, aby jich co nejvíce úspěšně dokončilo základní školní docházku. Právě to je hlavní prioritou projektu Adopce na dálku, který se snaží postupně měnit život v nejchudších oblastech Belgaum a Bangalore k lepšímu.      

Diecézní charita připravila pro dárce také bohatý doprovodný program - pohádku "O přátelství" na indické motivy v podání souboru Světáci při Integračním centru pro cizince, taneční vystoupení ukrajinské dívky Anastasiye a také výstavu "Můj kamarád v Indii". Ta je k zhlédnutí ve foyer v přízemí hradecké Knihovny ve Wonkově ulici až do 29. května. Setkání s dárci odpoledne završila děkovná mše svatá v kostele Božského Srdce Páně, kterou sloužil pomocný biskup Mons. Josef Kajnek spolu s prezidentem Diecézní charity Mons. Josefem Suchárem a indickými biskupy.

Partneři projektu z Indie se už v pátek 15. 5. setkali s biskupem Mons. Janem Vokálem a s žáky SŠ zdravotnické, kteří jsou také zapojeni do Adopce na dálku. V průběhu svého šestidenního pobytu si dále prohlédnou známá poutní místa Neratov, Králíky a Rokoli. V pondělí 18. 5. ještě navštíví studenty Farmaceutické fakulty UK.

FOTOGALERIE

Více také na www.adopce.hk.caritas.cz nebo facebooku: adopce.dchhk.cz.