Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Výtěžkem podpoří vzdělávací centrum v Karáčí


Datum:

Mladí farníci z Chocně uspořádali benefiční ples. Jeho výtěžkem přes padesát tisíc korun podpoří vzdělávací středisko v pákistánském Karáčí.

Výtěžkem podpoří vzdělávací centrum v Karáčí

Panský dům v Chocni se v sobotu 11. dubna rozzářil září reflektorů a rozezněl tóny Modrého bálu, tradičního benefičního plesu, jehož třináctý ročník doporučil dress code ve stylu filmových hvězd. Každým rokem přispívají organizátoři výtěžkem Modrého bálu na humanitární a rozvojové účely. "Snažíme se, aby smyslem plesu nebyla pouze dobrá zábava, ale abychom skrze něj mohli pomoci i lidem, pro něž je účast na podobném společenském večeru naprosto nepředstavitelná," vysvětlila jedna z organizátorek Ludmila Barborková a dodala, že výtěžek z plesu byl v minulosti určen například na výstavbu studní na Haiti, rozvoj misie v africkém Kamerunu, nebo podporu centra pro uprchlické děti v Sýrii. "Vždy však vybíráme programy či projekty, jejichž tvůrce osobně známe a víme, že peníze využijí na přímou podporu potřebným," uvedla Ludmila Barborková.

Letošní spojení Chocně s Pákistánem zajišťuje bývalý choceňský farář Jiří Pešek, který v Římě studoval s ředitelem vzdělávacího centra St. John Maria Vianneye v Karáčí.

"Pákistánská společnost je silně muslimská a příslušníci jiných náboženství – zejména křesťané – jsou často obětmi diskriminace či dokonce ozbrojených útoků. Křesťanské děti se proto ocitají na okraji společnosti a mají malý nebo žádný přístup ke školství," vysvětlila důvody pro výběr letošní podporované lokality další z organizátorek Marita Diblíková. Podle ní byl právě to jeden z hlavních důvodů založení vzdělávacího střediska, které v pákistánském velkoměstě funguje od roku 2012. "Příspěvek bude použit zejména na nákup nových učebnic a podporu rodin, které nemohou svým dětem zaplatit školné," sdělila Diblíková.

Letošního modrého bálu se zúčastnilo více než 430 lidí. Nechyběla skvělá hudba, fotokoutek, tombola i zmrzlinové občerstvení. (peš)