Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kněží se učili, jak rozlišit duchovní problémy


Datum:

Duchovní rozlišování a modlitební pomoc. Takové bylo téma setkání zájemců z řad kněží v Hradci Králové.

Kněží se učili, jak rozlišit duchovní problémy

Program setkání v Novém Adalbertinu pořadatelé rozdělili do dvou částí. Promluva P. Antonína Marka Příkaského O. Carm. o základech rozlišování v duchovních problémech farníků měla kněze především naučit rozpoznávat, kdy člověka poslat k psychologovi či psychiatrovi, a kdy mohou pomoci sami modlitbou nebo radou, a kdy vyhledat odborníka z oblasti exorcismu. Čas po přestávce patřil přímluvné modlitbě. P. Lubor Schlossár a členové komunity Gratia Nový Bydžov mluvili o důvodech, proč a jak se modlit za uzdravení a osvobození. Přínosné byly i zkušenosti z farností, v nichž farníci vytvořili modlitební skupinky a modlí se za farníky s různými problémy.

Biskupský vikář pro pastoraci P. Jan Linhart hodnotil kladně účast okolo dvacítky kněží, což podle něj ukazuje na zájem o problematiku. Linhart věří, že setkání byla "první vlaštovka, aby kněží měli možnost se tímto způsobem vzdělávat." Během dne dokonce vzešla iniciativa, aby se navázalo dalším setkáním s nahlížením tématu z jiného úhlu pohledu, například s pozvaným psychologem či psychiatrem.

Máme ve svých rukách víc možností, než využíváme


P. Linhart dále řekl, že setkání je snahou o to, aby kněží, setkávající se s podobnými případy ve svých farnostech, byli schopni sami pomoci. "Kněží jsou sice připravováni v kněžském semináři, ale na některé věci není možno se připravit, je potřeba praxe," řekl Linhart. Proto byla také část dne věnována právě sdílení zkušeností těch, kteří je mají. Podle P. Jana Linharta je důležitá ochota kněží pomoci lidem hlouběji než jen "odsloužit mši svatou a párkrát lidi vyzpovídat". Podobná setkání, při nichž mají kněží možnost se obohacovat, by biskupský vikář pro pastoraci rád uspořádal každý rok, byť na odlišná témata. (ht)

Postřehy účastníků

P. Zdeněk Mach, farnost Proseč u Skutče

"Podnětná byla hlavně přednáška P. Antonína. Sám mám zkušenost s lidmi např. psychicky nemocnými, kteří potřebují i duchovní pomoc a jak řekl, i v tom si člověk potřebuje udělat jasno, zvlášť v přístupu k lidem, i v tom, co všechno je možno využít k dobru těch, kteří nám jsou svěření."


P. Pawel Nowatkowski, farnost Vamberk

"Velice mě zaujalo, jak mluvil otec Antonín o té modlitbě za uzdravení. Konkrétně pak o svěcení, kdy svěcená voda nebo sůl nás má chránit před zlem, před vlivem zla. Také bychom se jako kněží neměli bát modlitby za uzdravení."


P. Miloslav Brhel, farnost Polička

"Oceňuji, že se podobné setkání konalo. Přínosné bylo jednak téma rozlišování, vedle toho mi seminář přinesl pomoc a různá povzbuzení i podněty pro mě samotného i pro práci ve farnosti, a to zejména v důležitosti modlitebních skupinek a přímluvné modlitby jednoho za druhé i co se týká kněžského společenství."

P. Filip Fontán, farnost Kutná Hora

"Byla to možnost rozšířit svoje znalosti, hlavně tedy pro nás začátečníky v pastoraci a v péči o lidi, o věřící, kteří k nám přicházejí. Takže i ty zkušenosti starších spolubratří byly, minimálně pro mě, určitě plodné."