Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan: Teď je ta doba příhodná


Datum:

Královéhradecký biskup Jan Vokál o Popeleční středě udělil věřícím popelec. V promluvě zdůraznil potřebu obrácení vnitřního postoje člověka.

Biskup Jan: Teď je ta doba příhodná

Po celodenním postu se hradečtí věřící sešli v katedrále Svatého Ducha, aby označili svá čela znamením popelového kříže a vstoupili tak do čtyřicetidenní doby přípravy na největší křesťanské svátky – Velikonoce. Královéhradecký biskup Jan Vokál zahájil Mši svatou shrnutím poselstvím Svatého otce k postní době, který tuto dobu označuje za dobu obnovy.

V kázání se biskup vrátil ke slovům proroka Joela, ve kterých lze vidět kontrast "mezi životem v hříchu a tím, kam až Bůh pozvedne duši, která se k němu obrátí." Podle biskupa je zde znázorněna velikost Božího milosrdenství zachraňujícího člověka před důsledkem hříchu, zlem. Mostem mezi ohněm hříchu a životem v blaženosti je pak přijetí Vykupitele, které se projevuje změnou postoje člověka, obrácením. "Je to tedy právě náš postoj, který rozhodne, kde v den soudu budeme stát," zaznělo katedrálou. A právě teď je čas, abychom se dovolávali Božího milosrdenství a obrátili se.

"Člověk se potřebuje modlit, aby se jeho srdce obracelo k Bohu."

Prvním a základním předpokladem obrácení je modlitba, pokračoval biskup. Oslovením Boha vždy začíná ono obrácení srdce. Pouhé zřeknutí se něčeho samo o sobě nevede k obrácení. Odříkání a ani skutek, který nevzniká na základě osobního vztahu s Pánem, nemá smysl. K obrácení totiž vede jedině vnitřní postoj člověka.

Dále biskup Jan Vokál upozornil, že máme často s modlitbou potíž, protože necítíme nadpřirozenou Boží přítomnost, ale modlitba je něčím jiným. "Je rozhovorem hříšníka s Bohem, který mu nabízí své odpuštění. Je to první krok k obrácení a překlenutí propasti, která je mezi člověkem a Bohem." A i pokorné přijetí této propasti.

V této souvislosti biskup také zdůraznil potřebu pevného řádu modlitby a její pravidelnost, aby ji člověk nevnímal skrze pocity, aktuální rozpoložení či míru únavy, ale jako prostředek, kterým své srdce obrací k Bohu. Na závěr věřící vybídl, aby se řád vlastní modlitby, jeho dodržování a trpělivé zdokonalování se v něm, stal konkrétním cílem zbytku postní doby. "Celá postní doba ať nám je příležitostí, abychom v modlitbě rostli a aby se nám i našim bližním právě skrze ni otevíral onen most, vedoucí od zmatku pláče k pokoji v Boží náruči," zakončil promluvu biskup Jan Vokál. (ht)

Fotogalerie