Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Před biskupskou rezidencí rejdily masky


Datum:

Ostatky vrcholí. Velké náměstí v Hradci Králové se proto zaplnilo maskami. Převlékli se za ně studenti i učitelé biskupského gymnázia.

Galerie: Před biskupskou rezidencí rejdily masky

V úterý 17. února se třídy Základní a mateřské školy Jana Pavla II. a Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové vyprázdnily. Důvodem nebyla chřipková epidemie ani uhelné prázdniny, ale masopust. Žáci i učitelé totiž oblékli masky a vydali se na Velké náměstí, aby maškarním průvodem oslavili poslední den před postní dobou.

V devět hodin se část náměstí začala zaplňovat maskami. Vedle tradičních pirátů, vězňů, indiánů a různých pohádkových bytostí se představilo také množství kreativních masek, například biatlonistka Gabriela Soukalová, hroznové víno, lední medvěd či skupina inkvizitorů. O chvíli později si více či méně mrznoucí posluchači vyslechli slavnostní zahájení a poté se už třídy pod hodnotícím okem poroty a s koblihou na posilněnou postupně vydaly na cestu kolem náměstí. Celý maškarní průvod doprovázelo hudební vystoupení kapely STO Na Drezíně ze ZUŠ v Hradci Králové.

Za snahu sladká odměna

Porota, jejíž úkol nebyl vůbec lehký, odměnila několik nejlepších jedinců a skupinových převleků sladkou odměnou. Jeden z členů poroty, Honza, kterému se nejvíce líbila trojice zpravodajů TV Nova v čele s Láďou Hruškou, říká: "Hodnotili jsme to podle toho, jak se dotyčný snažil, jak dlouho jim zabrala příprava masky a pak samozřejmě nápaditost a originalita."

V jedné kategorii si hlavní cenu převzaly dvanáctileté důchodkyně Žaneta a Daniela, které v tvrdé konkurenci zvítězily před dvojicí strakatých krav a továrním komínem s čapím hnízdem. Děvčata, která kromě trefného oblečení zaujala hlavně hereckou přesvědčivostí, neměla s tvorbou kostýmů větší potíže, protože: "pár starých hadrů sehnat není problém."

Zástupce ředitele pro Základní školu Jana Pavla II., Jan Trdlička, pak o dnešní akci řekl: "Škola není jenom o tom, že se sedí ve školních škamnách, ale musí se, nebo měla by se zažít taky nějaká radost a legrace." Hlavní důvod tradičního maškarního reje na náměstí je, podle slov Trdličky, šířit osvětu ve světě, který si myslí, že kráva je fialová a ve kterém spousta lidí neví, co je masopust a co Popeleční středa. (ht)

Fotogalerie