Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupové se sešli po sté


Datum:

Finanční pomoc syrským uprchlíkům, účast věřících na bohoslužbách, ale i reedice Českého misálu. Takový byl program 100. zasedání České biskupské konference.

Biskupové se sešli po sté

V polovině Týdne modliteb za jednotu křesťanů se v Praze sešli na jubilejním stém plenárním zasedání České biskupské konference biskupové českých a moravských diecézí. Z výnosu kostelní sbírky z podzimu 2014, určené na charitní pomoc uprchlíkům ve světě, odsouhlasili více jak čtyři miliony na humanitární pomoc uprchlíkům ze Sýrie. Stejnou částku z celkových dvanácti milionů biskupové schválili na podporu utečeneckých projektů v Iráku. Zbývající necelé čtyři miliony pomohou při péči o oběti bojů na Ukrajině.

Účastníci setkání se také seznámili s výsledky zpracování dat z posledního zjišťování počtu účastníků mší svatých v ČR. Průměrný počet pravidelných návštěvníků nedělních bohoslužeb v roce 2014 tak byl vyčíslen na 419 188 lidí. Z toho 136 955 na území České církevní provincie, 282 234 v rámci Moravské provincie a 3750 osob ve farnostech Apoštolského exarchátu, a to včetně těch, kteří z různých důvodů nejsou schopni být na bohoslužbách fyzicky účastni, nebo sledují bohoslužby přes média. Průměrný věk člověka přicházejícího do kostela je 47,32 roku.

Po tomto plenárním zasedání je již znám i navržený delegát pro řádnou synodu o rodině na podzim letošního roku. Stal se jím královéhradecký biskup Jan Vokál. Christophe Jacob z komunity Chemin Neuf pak od února 2015 začne realizovat pilotní projekt duchovní služby na pražském letišti. Primárně je určen zaměstnancům a k pomoci v krizových situacích.

Biskup Jan Vokál byl plénem ČBK pověřen také jednáním o využití brněnského Náměstí Svobody pro pořádání Národního eucharistického kongresu 2015.

Zástupci Karmelitánského nakladatelství informovali v rámci úterního programu o průběhu příprav na vydání reedice Českého misálu. Ten by měl být k dispozici do konce roku 2015. Doc. Jindřich Šrajer z jihočeské teologické fakulty pak den nato představil dosavadní činnosti Pracovní skupiny pro sociální otázky při ČBK.

Další zasedání České biskupské konference proběhne od 21. do 22. dubna 2015 na pražském arcibiskupství. (fj, peš)