Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Historický rekord: sbírka vynesla 13,5 milionů


Datum:

Letošní Tříkrálová sbírka dosáhla v královéhradecké diecézi rekordní výše 13,5 milionů korun. Oproti loňsku je to o více jak milion.

Historický rekord: sbírka vynesla 13,5 milionů

Lidská štědrost nezná mezí. Potvrzuje to výtěžek letošní patnácté Tříkrálové sbírky. V královéhradecké diecézi koledníci vykoledovali historicky nejvíce finančních prostředků. "Obsah jejich kasiček činil téměř třináct a půl milionů korun, což je o milion a dvě stě tisíc korun více než v loňském roce. Vyšší příspěvky jsme zaznamenali ve většině regionů i v krajských městech. V Hradci Králové a okolí lidé přispěli částkou více jak sedm set šedesát tisíc korun, v Pardubicích a okolí chybělo necelých pět tisíc do rovných sto tisíc korun," sdělila Jana Karasová z Diecézní charity Hradec Králové.

Počet skupinek vzrostl

Oproti roku 2014 se do ulic vypravilo i více koledníků, a sice přes 3300 skupinek. "Za tři krále se převlékli školáci a studenti, skauti a světlušky, dobrovolníci a zaměstnanci Charit. Koledníci zazpívali a popřáli vše dobré v novém roce také pacientům v nemocnicích, obyvatelům domovů důchodců, nebo dětem v mateřských školách. Zejména na venkově se tříkrálové koledování stalo již tradicí," řekla Karasová a dodala že se do Tříkrálové sbírky zapojily i nové obce.

Peníze pomohou doma i v zahraničí

Výtěžek sbírky bude věnován na pomoc nemocným a potřebným především v regionech, kde se peníze vykoledovaly. Část výnosu sbírky poputuje na humanitární pomoc do zahraničí. Například na Královéhradecku, Ústeckoorlicku a Poličsku koledníci letos prosili o dar na podporu domácí hospicové péče a další služby. Na Pardubicku na rekonstrukci objektu centra odlehčovacích služeb pro nemohoucí seniory. Na Havlíčkobrodsku na pomoc rodinám v tísni. V Jičíně a okolí lidé přispívali na dobrovolnické programy na pomoc dětem a mládeži, seniorům a nemocným. Na Rychnovsku na podporu Stacionáře sv. Františka, kde pomáhají lidem s mentálním postižením i seniorům. V Dobrušce z výtěžku sbírky podpoří službu osobní asistence pro lidi se zdravotním postižením, na Litomyšlsku Charitní pečovatelskou službu, v Červeném Kostelci a okolí Hospic Anežky České a Domov sv. Josefa pro nemocné roztroušenou sklerózou.

Naše Charity z části výtěžku podpoří také rozvojové projekty Adopce na dálku v Indii Podrobné výsledky Tříkrálové sbírky 2015 v regionech a další informace najdete na www.hk.caritas.cz. (peš)