Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přinášíme vám programové tipy Radia Proglas v týdnu od 26. ledna do 1. února 2015.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Ve spolupráci s doktorem teologie otcem Davidem Boumou jsme připravili jedenáctidílný vzdělávací cyklus s názvem O katechezi od Adama. Populárně naučnou formou nabídneme nové a neotřelé pohledy na věrouku katolické církve. V prvním dílu se zamyslíme nad specifiky religiozity v českých zemích. Zachytíte v pondělí 26. ledna od 16.00 (do 16.25).

Sedmnáctého ledna 1905 se narodil Jan Zahradníček - jeden z nejvýznamnějších českých básníků 20. století, autor křesťansky orientované poezie. Ke stému desátému výročí jeho narození jsme připravili pásmo, které je výběrem z korespondence ženě Marii. Tyto dopisy vznikaly převážně v 50. letech 20. století, kdy byl básník vězněn komunistickým režimem za svou víru v Boha a další občanské postoje. Vysíláme v pondělí 26. ledna ve 22.00 (do 22.25).

Děti malé, větší i dospělé – to je téma Noční linky v pondělí 26. ledna. Od 22.30 (do 23.30) se na slyšenou těší Klára Beránková.

Výbor pro ochranu rodičovských práv se mimo jiné dlouhodobě zabývá tím, jak se o lidských vztazích a sexualitě učí v našem školství. O tom, s čím se děti a jejich rodiče mohou ve škole setkat, bude hovořit předsedkyně tohoto sdružení Anna Brychtová s Ivanou Horákovou. Nalaďte si Kafemlýnek v úterý 27. ledna v 9.30 (do 10.30).

Lednový magazín Barvínku věnujeme ohlédnutí za dětskými filmy a hudebními alby, které spatřily světlo světa v roce předcházejícím. Jak dopadnou v nemilosrdné kritice Radka Habáně filmy jako Rio 2, Jak vycvičit draka nebo Tři bratři? A jak hudební alba Pískomila, Petra Nedvěda nebo skupiny Nautica? Dozvíte se v úterý 27. ledna v 16.00 (do 16.55).

V letošním roce slaví nezávislé hudební vydavatelství Indies pětadvacet let od svého založení. Protože ve svém katalogu vyhrazuje značný prostor i lidovým zpěvákům a kapelám, hosty středečního Folklorního okénka s datem 28. ledna budou Milan Páleš a Jaromír Kratochvíl, kteří mají na bohatém zastoupení lidové muziky v produkci Indies výraznou zásluhu. Řeč bude o řadě projektů – například o obsáhlém vydavatelském počinu Antologie moravské lidové hudby, který se stále rozrůstá. Naladíte od 16.55 (do 17.55).

Nadpraporčík Jiří REGI Schams se jako ostřílený bojovník elitní jednotky určené ke speciálním akcím zúčastnil několika válečných konfliktů. Během doprovodu dánských humanitárních pracovníků do městečka Gerešk v Afghánistánu v roce 2008 se v jeho blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. Schamsův velitel Milan Štěrba na místě zahynul. On sám téměř šest měsíců ležel v bezvědomí. Tento hrdina byl iniciátorem založení organizace, která pomáhá nejen novodobým válečným veteránům, ale všem, kteří za nás sloužili. Na začátku ledna letošního roku zemřel. Vzpomínkový pořad odvysíláme v úterý 27. ledna ve 22.00 (do 22.25).

Ve čtvrtek 29. ledna ve 22.00 (do 22.25) si v pořadu plzeňského studia poslechnete rozhovor s Františkem Radkovským, biskupem plzeňské diecéze.

Tématem magazínu Živě z Prahy budou v pátek 30. ledna Dny víry. Na začátku června letošního roku proběhnou v Praze městské misie. Jejich přípravu a obsah v rozhovoru přiblíží vedoucí projektu P. Michal Němeček a Vojtěch Jurásek, který je zodpovědný za propagaci. Poslouchejte od 9.30 (do 10.30).

Sedmadvacátého ledna 1945 osvobodila sovětská armáda největší nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim. U příležitosti sedmdesáti let uplynutí od této události nabídne pořad Všimli jsme si pohled na současné povědomí o holocaustu. Zachytíte v pátek 30. ledna v 16.00 (do 16.45).

Rozhovor se zakladatelem, sbormistrem a dirigentem pěveckého komorního souboru En Arché Vojtěchem Jouzou odvysíláme v týdeníku Oktáva v pátek 30. ledna v 16.55 (do 17.25). Členy souboru jsou zpěváci a hudebníci, které spojuje nadšení pro krásnou hudbu různých stylových období. Sbor se věnuje především hudbě duchovní.

V cyklu Dotýkání světla nabídneme v pátek 30. ledna ve 22.00 (do 22.25) rozhovor s P. René-Lucem Giranem, knězem francouzské diecéze Albi. Je autorem knihy o evangelizaci mladých s názvem Vychoval mě gangster.

Britská skupina Pink Floyd sice zanikla v polovině 90. let, ale v roce 2014 nečekaně vydala nové album The Endless River, které ovšem ve skutečnosti úplně nové není. Současně připravil francouzský kytarista vietnamského původu Nguyen Lê vlastní albovou poctu jednomu z nejslavnější alb Pink Floyd – Dark Side Of The Moon z roku 1973. Obě alba si představíme v pořadu Slyšte, lidé! v sobotu 31. ledna od 19.15 (do 20.15).

Začátkem srpna 2014 odešla na věčnost jedna z velkých osobností české společnosti po roce 1990 - bývalá předsedkyně Ligy vozíčkářů a také první nositelka Ceny Olgy Havlové, kvadroplegička Jana Hrdá. Vzpomínkový medailon, který byl natočen u příležitosti rozloučení s touto významnou osobností ve sboru Bratrské jednoty baptistů na Vinohradské ulici v Praze, uvedeme v sobotu 31. ledna ve 22.10 (do 23.10) v rámci relace Mezi slovy.

Zuzana Petlanová není jenom zvukařkou Radia Proglas, ale také dirigentkou smíšeného pěveckého sboru Brno Gospel Choir, který pod jejím vedením funguje již od roku 2002. Rozhovor s ní uvedeme v cyklu Křesťan a svět v neděli 1. února v 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 27. ledna v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu;ve čtvrtek 29. ledna v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v pátek 30. ledna v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 1. února v 9.00 mši svatou z kostela sv. Jana Nepomuckého v Plzni.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz