Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Digitální planetárium si prohlédl i biskup Vokál


Datum:

Hradec Králové má nové digitální planetárium. Otevření se zúčastnil i biskup Jan Vokál.

Digitální planetárium si prohlédl i biskup Vokál

 

Vesmír jako na dlani budou mít ode dneška všichni návštěvníci nového Digitálního planetária v Hradci Králové. Jeho provoz slavnostně ve čtvrtek 22. ledna 2015 zahájil spolu s hejtmanem Lubomírem Francem a ředitelem hvězdárny Miroslavem Krejčím i předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. Slavnostního otevření se zúčastnil i královéhradecký biskup Jan Vokál. Náklady na toto špičkové zařízení, které nemá v České republice obdoby, se vyšplhaly na 111,5 milionu korun. Realizace projektu trvala tři roky, přičemž do dvou let se vešla samotná výstavba nové budovy planetária. 

Unikátnost planetária spočívá především ve vytváření obrazu. Tomu slouží pět projektorů vyvinutých speciálně pro účely projekce noční oblohy na polokouli. Projektory disponují extrémně vysokým kontrastním poměrem. Každý z nich je řízen vlastním výkonným počítačem a výsledný obraz je složen bez viditelných přechodů. K dosažení výsledného efektu přispívá i projekční plocha a akustické řešení v nejvyšší kvalitě.

Noční hvězdná obloha, prostorové zobrazení vesmíru a tematické filmy promítané na kulovou klenbu nad divákem jsou největšími, ale ne jedinými lákadly nového planetária. Pro návštěvníky tu jsou i dvě interaktivní expozice umístěné v přízemí a prvním patře. Nabídku doplňuje robotický dalekohled a meteorologická stanice.

Hvězdárna funguje v Hradci Králové již od padesátých let. Její dosud provozované planetárium je nejstarším v Čechách. Náklady na zřízení nového planetária dosáhly částky 111,5 milionu korun, přičemž 104,7 milionu pokryla dotace z fondu EU – Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a ze státního rozpočtu ČR. (mg)