Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Týden modliteb za jednotu křesťanů


Datum:

Od druhé do třetí neděle v mezidobí potrvá letošní Týden modliteb za jednotu křesťanů. Začíná právě dnes.

Týden modliteb za jednotu křesťanů

Jako již každoročně proběhne ve dnech 18.–25. ledna 2015 Týden modliteb za jednotu křesťanů. Letošní texty k Týdnu modliteb připravili brazilští křesťané a hlavním tématem bude verš z Janova evangelia: „Ježíš jí řekne: ‚Dej mi napít!‘“ (J 4,7).

Ke společným modlitbám zvou Daniel Fajfr, předseda Ekumenické rady církví a biskup František Radkovský, delegát České biskupské konference pro ekumenismus. „Je třeba připomenout, že jednota křesťanů není pouhá hezká myšlenka a snaha některých z nich, ale touha a vůle našeho společného Pána Ježíše Krista, vyjádřená modlitbou, se kterou se obrací k Otci: aby všichni byli jedno (…) aby svět uvěřil,“ píší v předmluvě letošních textů Daniel Fajfr s Františkem Radkovským.

V letošním roce uplyne také 600 let od tragické smrti Mistra Jana Husa. Papež Jan Pavel II. kdysi vyjadřil hlubokou lítost nad krutou smrtí Mistra Jana a vyzval k léčení ran, která v českém národě tato smrt vyvolala. „Práce, o které papež hovořil, na nás stále ještě čeká. Kéž se tedy tento rok Husova jubilea stane zároveň rokem smíření a sblížení, aby nás jeho osoba do budoucna spojovala a nikdy už nerozdělovala. Vložte, prosíme, tuto myšlenku ve formě proseb do svých modliteb během tohoto týdne,“ uvádějí zástupci katolické církve a ERC.

V brožuře naleznou zájemci uvedení do tématu, schéma ekumenické modlitby nebo úvahy a modlitby na každý z osmi dní. Seznámit se mohou také s ekumenickou situací v Brazílii a s historií Týdne modliteb za jednotu křesťanů.

V Hradci Králové se ekumenická bohoslužba uskuteční v katedrále Svatého Ducha 19. ledna v 18.30 hodin. (peš)

České texty Týdne modliteb za jednotu křesťanů