Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přinášíme několik programových tipů z vysílání Radia Proglas na tento týden.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

V dalším dílu cyklu Církevní dějiny v zrcadle času budeme v pondělí 24. listopadu hovořit o jednom z nejtvrdších roků represí vůči katolické církví - roku 1950. Jak se tento rok odrazil v dobovém tisku? Jak vznikl Věstník katolického duchovenstva a co to bylo za tiskovinu? Proč do věstníku přispívali někteří kněží, když proti nim tento časopis ideologicky bojoval? Na otázky odpovíme od 16.00 (do 16.25).

Tématem Noční linky v pondělí 24. listopadu je Převaha ducha nad tělesností. Připomene úterní svátek sv. Kateřiny Alexandrijské. Pocházela z Egypta, byla vznešená rodem a převahou ducha porazila údajně i císaře, který proti ní postavil své učence. Věrnost Kristu dosvědčila mučednickou smrtí v Alexandrii. Čeho se můžeme od této ženy naučit? O tom si můžete povídat s reverendem Jaroslavem Kratkou od 22.30 (do 23.30).

Už tradičně se všechny tři autorky Kafemlýnku scházejí, aby společně probíraly, co zajímavého se dá v následujícím období podniknout. V úterý 25. listopadu bude tématem advent. Tipy na prožití adventu s dětmi, kalendáře pro manžele, pozvánky na duchovní obnovy. Soutěžit můžete o knížky, CD s hudbou a budete také svědky křtu nové kafemlýnkové anonce. To vše od 9.30 (do 10.30).

V magazínu Barvínku v úterý 25. listopadu si představíme nové album dua Svěrák&Uhlíř, projdeme si Květnou zahradu v Kroměříži a taky nabídneme jednu zajímavou deskovou hru. Naladíte v 16.00 (do 16.55).

Několik zajímavých knih o hudbě letos vydalo pražské nakladatelství 65. pole. Jde jednak o životopis Boba Dylana, o původní českou publikaci Mýtus Boba Dylana a také o životopis George Harrisona Za zamčenými dveřmi. O těchto a dalších knižních novinkách hovoříme v Jak se vám líbí v úterý 25. listopadu v 19.15 (do 20.00).

V úterý 25. listopadu ve 22.00 (do 22.25) uvedeme další díl z cyklu Královéhradecká diecéze v proměnách času. Doktor Sixtus Bolom-Kotari z historického ústavu Akademie věd České republiky představí méně známé skutečnosti ze života evangelických křesťanů.

Ve Folklórním okénku s datem 26. listopadu si Helena Bretfeldová bude povídat s boskovickým vydavatelem a velkým fanouškem lidové hudby Františkem Šalé. Budou se věnovat několika nedávným vydavatelským počinům nakladatelství Albert - mj. knihám Hore Velkú, Teče voda teče/Okolo tej Velkej a čerstvé novince - pokračování životopisného románu horňáckého písmáka Jana Pavlíka. Kromě ukázek z alb obou velických sborů si připomeneme nejen letošní jubilea Martina Hrbáče a Martina Čambala, ale i nedávný svátek dalších zpívajících Martinů - Prachaře a Zálešáka. Zachytíte ve středu od 16.55 (do 17.55).

V listopadu slaví narozeniny populární zpěvačka Blanka Tůmová, známá především z Veselky Ladislava Kubeše. Poslechněte si o jejím životním příběhu a hlavně si s ní zanotujte v pořadu Hrajte, kapely! ve čtvrtek 27. listopadu v 16.55 (do 17.55).

Ve čtvrtek 27. listopadu od 22.00 (do 22.25) představíme Svaz neslyšících a nedoslýchavých v ČR. Hovořit budeme o složitém postavení lidí se sluchovým postižením v naší společnosti a o bariérách, se kterými se potýkají.

Marek Uhlíř bude hostem magazínu Živě z Prahy v pátek 28. listopadu od 9.30 (do 10.30). Jako ředitel hospicového občanského sdružení Cesta domů představí aktivity této společnosti.

Adventní hudební ukázky v podání souboru Collegium Marianum zazní v Oktávě s datem 28. listopadu. V pátek od 16.55 (do 17.25) přivítáme v pořadu uměleckou vedoucí ansámblu Janu Semerádovou.

V adventních pořadech cyklu Dotýkání světla se budeme zamýšlet nad Božím (po)voláním člověka. O Vánocích totiž oslavíme narození Ježíše, kterého jsme povoláni následovat. Bůh ale volal člověka již dávno před narozením Krista. K čemu? Nejprve k životu, jak to popisuje kniha Genesis. Více v pátek 28. listopadu od 22.00 (do 22.25).

Brněnská konzervatoř oslavila 95. výročí svého založení mimořádným počinem. Operní studio společně se symfonickým orchestrem konzervatoře scénicky uvedlo kantáty Bohuslava Martinů a melodramy Zdeňka Fibicha. Dramaturgicky odvážně koncipovaný projekt spojil v jednom večeru erbenovské inspirace ve dvou odlišných hudebních pojetích těchto významných českých skladatelů. V dokumentu z cyklu Mezi slovy se setkáte s mladými, kteří se na operní dráhu odborně připravují. Naladíte v sobotu 29. listopadu ve 22.10 (do 23.10).

Sourozenci Hana a Petr Ulrychovi patří k osobnostem naší hudební scény. Jejich písně jakoby měly křídla, která povznáší k vyšším životním hodnotám. Více v rozhovoru s Hanou Ulrychovou v cyklu Křesťan a svět v neděli 30. listopadu v 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 25. listopadu v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu; pokud byste se bohoslužby chtěli také zúčastnit osobně, rádi vás v brněnské redakci Proglasu na Barvičově ulici přivítáme – je zapotřebí být na místě nejpozději v 17.45; ve čtvrtek 27. listopadu v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v pátek 28. listopadu v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích – Čtyřech Dvorech; v neděli 30. listopadu v 9.00 mši svatou z kostela Panny Marie Pomocnice v Olomouci.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz