Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jubilejní Rok povolání skončil. Na pouť přijelo půl druhého tisíce poutníků


Datum:

Královéhradecká diecéze dnes zakončila jubilejní rok, v němž oslavila 350. narozeniny. Skončil tak Rok povolání, který pro jubileum vyhlásil biskup Jan Vokál.

Jubilejní Rok povolání skončil. Na pouť přijelo půl druhého tisíce poutníků

Do Hradce Králové se sjelo půl druhého tisíce poutníků z celé diecéze, aby se zúčastnili poslední, deváté poutě jubilejního roku. Současně s nimi do „hlavního města“ diecéze přijelo několik desítek církevních hodnostářů z České republiky i ze zahraničí. Delegaci českých a moravských biskupů vedl pražský arcibiskup, metropolita a primas český kardinál Dominik Duka OP, s ním na pouť přijel i papežský nunciu Giovanni Leanza. Nechyběl ani jeho předchůdce Diego Causero s emeritním pražským arcibiskupem kardinálem Miloslavem Vlkem. Další kardinál, velký přítel královéhradecké diecéze, Joachim Meisner zavítal z Kolína nad Rýnem. Biskup Jan Vokál ale přivítal i delegaci polských, slovenských a rakouských biskupů. Mezi hosty byli též představitelé politické scény, kulturního a společenského života.

V kázání při pontifikální bohoslužbě biskup Jan Vokál hovořil zejména o Boží lásce ke každému z nás, o vyslyšení Krista „Následuj mě“ a volbě povolání obecně. V průběhu oslav také poděkoval za Boží ochranu nad diecézí.

Po skončení bohoslužby, kterou poutníci mohli sledovat nejen v zcela zaplněné katedrále Svatého Ducha, ale prostřednictvím přenosu na velkoplošné obrazovky i v kostele Panny Marie a v Novém Adalbertinu, se všichni sešli na Velkém náměstí. Kardinálové, biskupové, kněží i obyčejní poutníci tak vytvořili pravé křesťanské společenství. Všechny nakonec zahřála zdravice kardinála Meisnera, který nejen vyjádřil osobní vztah k naší diecézi, ale všem vřele doporučil po návratu do domovů doušek slivovice. Věděl proč. Vždyť po celý den panovalo chladné a větrné počasí. Závěrečný přípitek a společná modlitba za diecézi, spontánně vycházejí z úst všech poutníků, udělali poslední tečku za Rokem povolání, za rokem, kterým se dopsala kronika 350. roku života královéhradecké diecéze. (peš)

Fotogalerie