Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nejstarším knězem diecéze je P. Karel Veselý


Datum:

Nejstarším knězem v diecézi je emeritní arcijáhen kolegiátní kapituly v Litomyšli P. Karel Veselý. V plné duševní i tělesné svěžesti oslavil 95. narozeniny.

Nejstarším knězem diecéze je P. Karel Veselý

P. Veselý se narodil 30. října 1919, kněžské svěcení získal 29. června 1947 a od roku 1950 až do konce roku 2003 byl duchovním správcem ve farnosti Žlunice v jičínském vikariátu. Pečoval o čtyři kostely (Žlunice, Kozojedy, Chroustov a Hlušice) a celých 53 let, až do věku svých 84 roků, věrně sloužil svěřenému společenství křesťanů, se kterými prožíval zejména v dlouhých dobách totality vše radostné i smutné a přes nástrahy tehdejšího režimu a řízení života církve ze strany stranických tajemníků obětavě sloužil ve všech kostelech pravidelně mše svaté a snažil se zachovat víru v Boha i budoucím generacím. Zejména jeho kázání, ve kterých svým laskavým přístupem povzbuzoval přítomné na příkladech ze života ve víře, byly balzámem na duši v době plné stresů, spěchu i jiných světských antináboženských aktivit.

Na konci roku 2003 byl P. Karel Veselý povolán jako duchovní správce sester Vincentek do jejich domova na Mendryce a tuto duchovní službu i přes svůj vysoký věk vykonává v omezené míře i dosud.

Jsem jen obyčejný kněz

Na svátek sv. Šimona a Judy 28. října 2014 byla při příležitosti jeho význačného životního jubilea sloužena děkovná mše svatá za účasti mnoha kněží a jáhnů. Bohoslužbu vedl generální vikář diecéze Mons. Josef Socha. Ve své promluvě vyzdvihl dlouholetou práci jubilanta ve farnosti v těžkých dobách komunismu a poděkoval mu za vše, co ve své funkci kněze pro víru a Krista udělal dobrého. Jménem biskupství předal P. Veselému representační publikaci k 350. výročí Královéhradecké diecéze s přídavkem. "Biskupství slaví 350 let svého založení a z toho plných 67 let jste mu jako kněz věrně sloužil. Jste nyní nejstarším knězem naší diecéze." O skromnosti P. Veselého svědčí jeho slova při blahopřání: "Nic mimořádného jsem neudělal, jsem obyčejný venkovský farář, kterého Bůh povolal ke své službě."

Na závěr oslav připravily zdejší sestřičky pro hosty výborné pohoštění se vzornou obsluhou a nechyběl ani přípitek s písní Aby nás Pán Bůh miloval. Za vzornou organizaci oslav patří řádovým sestrám a Matce představené velký dík. Vždyť za těch 11 let pobytu s nimi je P. Veselý již jejich.

Jistě všichni kdo P. Karla Veselého známe mu přejeme mnoho zdraví a Božího požehnání, aby mohl stále sloužit Nejsvětější oběť mše svaté a dožil se ve zdraví jubilea 70 let kněžství a 100 let věku. (Vladimír Turek)