Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Jaroměřští kněží mají pamětní desku


Datum:

Královéhradecký biskup Jan Vokál slavnostně odhalil a požehnal v chrámu sv. Mikuláše pamětní desku kněžím farnosti Jaroměř za léta 1530 až 2014.

Galerie: Jaroměřští kněží mají pamětní desku

První letošní listopadovou neděli "na Dušičky" zaznamenala farnost Jaroměř historickou událost, totiž slavnost a návštěvu diecézního biskupa královéhradeckého Jana Vokála, který celebroval nedělní mši svatou a po ní slavnostně s jaroměřským děkanem Jerzy Stanislawem Ziebou odkryl roušku z mramorové pamětní desky. Na ní je ve dvou sloupcích napsáno 59 jmen kněží s rokem nástupu do jaroměřské farnosti z let 1530 až 2014.

Velmi vzácnou návštěvu přivítal hned na začátku mše svaté jaroměřský děkan a iniciátor slavnosti P. Jerzy Stanislaw Zieba. Připomněl, že význačný církevní hodnostář navštívil Jaroměř už před rokem v neděli 27. října 2013, kdy se osobně zúčastnil slavnosti uložení relikvie papeže svatého Jana Pavla II. Po roce zavítal biskup Jan Vokál do Jaroměře už podruhé.

Po požehnání pamětní desky biskupem pak po bohoslužbě zájemce u desky informoval v komentované přednášce chrámový varhaník Jan Kočí, který sestavil seznam kněží, o zajímavých osudech katolických i krátké periodě luteránských protestanských kněží v Jaroměři. Připomněl také osudy jaroměřských kněží politicky perzekvovaných v padesátých letech 20. století komunistickým režimem. Mnozí z nich byli také politicky  pronásledováni, odsouzeni, vězněni, pracovali u PTP, museli platit vysoké pokuty.

Slavnosti se zúčastnili v zaplněném gotickém chrámu jaroměřsští farníci a mši svatou celebroval biskup Vokál za účasti dalších třech polských kněží, mimochodem aktivně se této slavnosti zúčastnil provinciál z Poznaně z kongregace Misionářů Svaté rodiny z Polska. Zdařilá náboženská slavnost tedy měla též rozměr mezinárodní.

Pamětní desku z mramoru zhotovili kameníci a pozlacovači manželé Shejbalovi z Josefova. Nápisy a erby biskupství, papeže Františka a biskupa Vokála namaloval Josef Langferner ze Dvora Králové nad Labem. (Jiří Uhlíř)

Fotogalerie