Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Prezident Zeman udělil Medaili za zásluhy P. Josefu Toufarovi


Datum:

U příležitosti Dne samostatného Československého státu udělil prezident republiky Miloš Zeman státní vyznamenání 33 osobnostem. Patří mezi ně i P. Josef Toufar.

Prezident Zeman udělil Medaili za zásluhy P. Josefu Toufarovi

Vladislavský sál Pražského hradu hostil o státním svátku 28. října účastníky slavnostního předávání státních vyznamenání u příležitosti Dne samostatného Československého státu. Prezident České republiky Miloš Zeman ocenil třiatřicet osobností politického, veřejného, vědeckého i uměleckého života.

Mezi oceněnými je i bývalý číhošťský farář umučený komunistickou Státní bezpečností P. Josef Toufar. Prezident Zeman mu za zásluhy o stát udělil in memoriam Medaili za zásluhy.

V Číhošti na Havlíčkobrodsku působil P. Josef Toufar od roku 1948. O dva roky později byl zatčen a obviněn z vykonstruování tzv. Číhošťského zázraku (podle svědků se v prosinci 1949 během mší v adventu a o vánocích pohnul na svatostánku několikrát ze strany na stranu kříž). P. Josef Toufar zemřel na následky mučení příslušníky Státní bezpečnosti 25. února 1950. Je pohřben v hromadném hrobě v pražských Ďáblicích.

V současné době církev usiluje o exhumaci Toufarových ostatků, jejich důstojné pohřbení a zároveň o Toufarovo blahořečení. (peš)