Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Čeští a moravští biskupové vyzývají k podpoře pronásledovaných křesťanů


Datum:

Nebuďte lhostejní a pomozte pronásledovaným křesťanům ve světě. Modlete se za ně, zapojte se do Dne půstu nebo přispějte finančně, vybízejí věřící biskupové.

Čeští a moravští biskupové vyzývají k podpoře pronásledovaných křesťanů

Čeští a moravští biskupové vydali pastýřský list, v němž prosí o pomoc trpícím křesťanům ve světě, zejména pak na Blízkém Východě, Africe či na Ukrajině. Věřící s ním kněží seznámili při nedělních bohoslužbách 26. října.

"Dnes je na celém světě pronásledováno až 200 milionů křesťanů a více než 100 tisíc z nich je každoročně umučeno nebo zabito. Dnešní pronásledování má více obětí než pronásledování v dobách prvních křesťanů," píší ve svém listu biskupové českých a moravských diecézí a připomínají, že jako křesťané nemůžeme být k tomuto utrpení lhostejní. "Proto vás upřímně prosíme o intenzivní modlitby za mír a ukončení utrpení křesťanů," vyzývají biskupové všechny věřící a současně na ně apelují, aby se obraceli na české politiky s výzvami k větší angažovanosti pro spravedlnost, mír, lidská práva a pomoc trpícím.

Kromě modliteb mohou věřící vyjádřit podporu také zapojením do Dne půstu za mír na Blízkém Východě, v afrických zemích a na Ukrajině, kterým se stane pátek 31. října 2014. Věřící se dále mají v prvním listopadovém týdnu zúčastnit prosebných adoračních pobožností a za mír se alespoň krátce pomodlit také každý den v poledne.

Na konci pastýřského listu biskupové českých a moravských diecézí připomínají, že trpícím křesťanům mohou věřící pomoci též hmotně, a prosí je o zapojení do vyhlášené kostelní sbírky, jejíž výtěžek bude určen na podporu aktivit Charity ve jmenovaných oblastech. (peš)

List biskupů