Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecéze má třináct nových trvalých jáhnů


Datum:

Královéhradecká diecéze má třináct nových trvalých jáhnů. Poslednímu, Petru Vtípilovi, udělil jáhenské svěcení světící biskup Josef Kajnek v neděli 5. října v Krouně.

Diecéze má třináct nových trvalých jáhnů

Jáhenská svěcení trvalých jáhnů se v letošním roce uskutečnila v pěti chrámech. Světící biskup Josef Kajnek v průběhu září vložil ruce na kandidáty v Havlíčkově Brodě, Hradci Králové, Proseči, Trutnově a naposledy v Krouně. Svěcením se završil tříletý formační kurz pro trvalé jáhny, který Královéhradecká diecéze pořádala potřetí.

„V jáhenském povolání se otvírá velká perspektiva pro církev současnosti. Trvalý jáhen je usazený v civilním a rodinném životě, zná z vlastní zkušenosti každodenní realitu. Zároveň je služebníkem církve, který svou službou a životem posvěcuje širokou oblast života rodinného, profesního a církevního,“ charakterizoval službu delegát pro trvalé jáhny P. Jiří Heblt.

Noví trvalí jáhni se uplatní v kategoriální pastoraci, tedy ve službě určité skupině věřících. Jedná se univerzitního pedagoga Jana Hojdu, lékaře Michala Hrnčiarika, vězeňského psychologa Milana Novotného, lesního inženýra Pavla Starého, ředitele Hospice sv. Anežky Miroslava Wajsara, bezpečnostního analytika Jana Zetka, Josefa Roušara, Josefa Čížka, Antonína Fajstavra, Michala Nesvadbu, Petra Vtípila, Jiřího Kadlece a Petra Trefila. (peš)