Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Vokál vysokoškolákům: Při modlitbě si uvědomíme, kdo jsme


Datum:

Ve středu 8. října sloužil biskup Jan Vokál mši Veni sancte v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí.

Biskup Vokál vysokoškolákům: Při modlitbě si uvědomíme, kdo jsme

Nový akademický rok v Hradci Králové zahájili společně vysokoškolští pedagogové a studenti na slavnostní bohoslužbě v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Její název je odvozen od počátečních slov latinského hymnu Přijď ó Duchu přesvatý. Svolává se při ní hojnost darů Ducha svatého na všechny pedagogy a studenty univerzity.

„Mládí, doba, kdy je člověk na studiích, je jedinečným darem. Je to období, které před vás otázku budoucího povolání přímo staví. Máte na ni příležitost odpovědět zcela zpříma bez kompromisů,“ obrátil se biskup Vokál na mladé. V homilii vyzdvihl především důležitost modlitby v křesťanském životě. „Modlitba dává nejen spolehlivé odpovědi, ale i zdravé sebevědomí. Při ní si uvědomíme, kdo ruku v ruce s Bohem jsme. Máme-li však skrze modlitbu pravdivě poznat svoje místo ve světě, pak musí být pevnou a pravidelnou součástí našeho dne. Začátek akademického roku je dobou příležitostí ji do časového rozvrhu zařadit,“ vyzval Jan Vokál. 

Bohoslužbou se zároveň rozjíždí pravidelný cyklus středečních mší svaté pro studenty. Ty začínají ve stejný čas, tedy v 19.30 hodin. Po nich v prostorách Katakomb v Novém Adalbertinu následuje další program křesťanského vysokoškolského klubu Salaš. Nejčastěji to jsou besedy se zajímavými hosty, koncerty vážné i populární hudby, divadelní nebo taneční představení.    

Salaš organizuje také sportovní aktivity a setkávání při duchovním programu. Během roku pořádá víkendová setkání po celé republice (zejména stmelovací akce a duchovní obnovy). K dispozici nabízí vlastní kavárnu resp. čajovnu, která zároveň slouží jako příjemné prostředí pro studium.

„Chceme studentům poskytnout prostor k zajímavému a pestrému prožívání let strávených na vysoké škole. Klub je ekumenicky otevřený nejen křesťanům jiných tradicí, ale všem hledajícím či zájemcům o duchovní a kulturní život při studiu,“ řekl k poslání Salaše pedagog a kněz pověřený pastorací vysokoškoláků v Hradci Králové Tomáš Petráček. (lb)

Galerii naleznete zde.