Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Choceňská farnost hostila Misijní den


Datum:

Akce postupem času překračuje hranice diecéze. Minulou sobotu na ni přijelo přes dvě stě dětí z celé republiky.

Choceňská farnost hostila Misijní den

Co to vlastně Misijní den je? Jedná se o setkání chlapců a děvčat, které zajímají misie a chtějí podle svých možností pomáhat dětem v zemích třetího světa. Program zahrnuje nejen poučení, ale i zábavu v podobě soutěží a her. Den uzavírá mše svatá.

„Chceme dětem umožnit, aby mohly potkat své vrstevníky, kteří se také snaží pomáhat, jak umí. Aby viděly, že jejich pomoc, která se může zdát na první pohled malá, je ve skutečnosti obrovská,“ vysvětluje diecézní ředitelka Papežských misijních děl Bronislava Halbrštátová, která se podílí na organizaci akce.

„Silným zážitkem pro všechny bylo vyprávění a promítání dokumentu o misiích v Keni, kterým nás osobně provázel kameraman Martin J. Rýznar. V Chocni zůstal po celý den, takže jsme měli možnost si s ním kdykoli pohovořit,“ říká jedna z účastnic Veronika Roušarová.

Odpoledne se děti pomocí misijní hry vypravily přes všechny kontinenty světa. Kdo chtěl, stihl si zastřílet z kuše, zahrát fotbal, popovídat s ostatními, vyrobit papírovou sovičku, pokreslit kamínek, vyrobit chrastítko, ozdobit perníčky nebo si zazpívat.

Ranního vstávání ve čtyři hodiny nelitovala skupinka z Českých Budějovic. „Sice mi připadalo, že ve vlaku začneme za chvíli i bydlet, ale program se mi moc líbil,“ shrnul svoje dojmy malý Vojta.

Setkání zakončila mše svatá. V jejím průběhu bylo do Misijních klubek přijato patnáct nových členů. Malí misionáři se zavazují k denní modlitbě za misie a týdenní almužně pro chudé v rámci svých možností. Úkolem členů je také usilovat o křesťanskou lásku, radost a pokoj ve svém okolí. (lb)