Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Do Lurd zamířili seminaristé s biskupy


Datum:

Společenství a velká jednota univerzální církve. Taková je zkušenost seminaristů Královéhradecké diecéze z pětidenní návštěvy světoznámého poutního místa Lurdy.

Galerie: Do Lurd zamířili seminaristé s biskupy

Lurdy, jihofrancouzské mariánské poutní místo, do kterého míří nemocní z celého světa s prosbami k Panně Marii o uzdravení, navštívili bohoslovci společně s biskupy Janem Vokálem a Josefem Kajnekem, a generálním vikářem Josefem Sochou.

„Smyslem pouti na toto místo milosti je pro nás kněze a seminaristy především touha prohlubovat sami v sobě mariánskou úctu, kterou potřebujeme pro naši službu. Velmi krásně jsme prožili v těchto dnech pouť, modlitbu i  společenství,“ uvedl biskup Jan Vokál, kterého v Lurdech oslovila především atmosféra a desetitisíce lidí. Ti připutovali z daleka, aby prosili Pannu Marii a děkovali jí za její přímluvu. „Při večerním procesí se svícemi přicházeli zástupy poutníků ve zpěvu a modlitbě svatého Růžence, aby tak vyjádřili svou lásku k Matce Boží. A také mnoho nemocných, věřících i nevěřících, hledajících pokoj v srdci a často uzdravení ze svých nemocí. V očích i v srdci si nesli naději,“ doplnil biskup Vokál.

Jednota s poutníky ze světa

Všichni účastníci pouti v Lurdech zakusili sílu společenství s kněžími a poutníky z celého světa. Mezi sebou navzájem pak společenství, blízkost, přátelství a jednotu. „Přestože poutníci byli různých národností, oslovilo mě, že právě v Lurdech jsme se dokázali sjednotit v modlitbě a při Mších svatých. Při ranní Mši svaté v kapli zjevení jsem prožíval velkou radost z blízkosti Panny Marie. Jsem rád, že jsem se mohl setkat a blíže seznámit i se staršími kluky ze semináře a dozvědět se, co mne o studiu a pobytu v semináři zajímalo,“ svěřil se s pocity student teologického konviktu v Olomouci Jakub Brabenec.

Oslovil mě kříž nemoci

Studenta čtvrtého ročníku semináře Petra Soukala oslovil zejména kříž nemoci, se kterým lidé do Lurd přijíždějí. „V srdci mi nejvíce zůstalo svědectví mnoha lidí, kteří připutovali na toto místo se svým křížem nemoci. Jistě nejen proto, aby se uzdravili, ale také aby nabídli své utrpení Pánu a v Jeho kříži najít smysl a cíl vlastního kříže. Zdraví lidé se zde mohou učit mnohému od nemocných.“

Program pětidenní pouti nabídl duchovní posilu při společnému slavení bohoslužeb v jeskyni zjevení, v bazilice Panny Marie či při mezinárodní Mši svaté, eucharistickém procesí a večerním mariánském procesí s rozžatými svícemi, ale také dostatek prostoru k osobním rozhovorům nebo koupeli ve vodě z řeky Gávy a výletům do krásného okolí Lurd. (hf, peš)

Galerii z návštěvy Lurd naleznete zde.