Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zářijový Dopis mladým: Odpovídejme láskou


Datum:

Biskup Jan Vokál posílá devátý ze svých listů mladým lidem v diecézním Roce povolání. Tentokrát připomíná příklad svatého Faráře arského.

Zářijový Dopis mladým: Odpovídejme láskou

Milí mladí přátelé,

v tomto měsíci bude naší diecézí putovat vzácná relikvie – neporušené srdce Faráře arského, svatého Jana Marii Vianeye. V diecézním Roce povolání se setkáváme s knězem, který neměl žádné nadání ke studiu. Ač po kněžství už od dětství toužil, ještě během dospívání mu scházelo základní vzdělání a v dospělosti se s nesmírnými oběťmi prokousával prvními knihami. Do semináře se dostal až v šestadvaceti letech a po roce z něj byl navzdory úsilí vyloučen kvůli nedostatečným výsledkům ve studiu.

Jeho lásku k povolání, které dostal od Boha, to však nijak neoslabilo. Dál k němu bez zaváhání směřoval, na povolání odpovídal nejen rozumem, ale především láskou, pro kterou neexistovaly překážky.

Ke kněžství ho nakonec připravil jiný duchovní, který se ho ujal. Z tehdy bezvýznamné vesnice Ars, kde žilo jen 230 lidí, a proto tam byl poslán právě on, učinil svatý Jan Maria Vianney během svého působení významné duchovní centrum. Dával velký důraz na Svátost smíření, ve zpovědnici trávil denně i více než deset hodin a stále k němu přicházeli další a další poutníci.

Dnes je svatý Farář arský patronem všech kněží na celém světě. A všem křesťanům zůstává příkladem toho, že povolání, v němž člověk následuje Krista, není výslednicí rozumové kalkulace, ale lásky. Na světě není žádná potíž, které by naše zamilovanost do Krista musela ustoupit. A kříž, který cestu za povoláním provází, je požehnanou součástí každého povolání.


Tuto přímočarou lásku ke Kristu vyprošuji na přímluvu svatého Faráře arského každému z Vás.

Váš biskup 
+ Jan

Dopis v tisknutelném formátu najdete zde

Více informací o putování ostatků sv. Jana Marii Vianneye hradeckou diecézí zde