Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Sedmý díl o dějinách diecéze na rádiu Proglas


Datum:

Hosty pořadu budou historik doc. P. Tomáš Petráček, převor v Želivě P. Jindřich Zdík Zdeněk Charouz O.Praem a doc. Marie Macková.

Sedmý díl o dějinách diecéze na rádiu Proglas

Sedmý díl cyklu studia Vojtěch rádia Proglas s názvem "Královéhradecká diecéze v proměnách času" si můžete poslechnout v úterý 22. července 2014 ve 22h nebo v pondělí 28. července v 9.30h.

Červencový díl cyklu studia Vojtěch se zaměří na působení některých dalších řádů a kongregací v královéhradecké diecézi, kromě jezuitů a benediktinů, kterým byly věnovány dva předchozí díly.

V úvodní části posluchače seznámí historik docent P.Tomáš Petráček s vývojem mužských i ženských řádů v královéhradecké diecézi v dobách předhusitských a pohusitských, zejména pak v 19. stol.

Poté převor kanonie premonstrátů v Želivě a současně i historik – P. Jindřich Zdík Zdeněk Charouz promluví o příchodu i současném působení premonstrátů v diecézi a bude následovat rozhovor s doc. PhDr. Marií Mackovovou, Ph.D. z pardubické univerzity, která přiblíží působení redemptoristů a voršilek.

Pořadem provází úryvky hudby dalšího z rodáků královéhradecké diecéze, tentokrát Tomáše Norberta Koutníka, který se narodil v roce 1775 v Chocni. Byl českým kantorem, varhaníkem a hudebním skladatelem.

Pokud si některý pořad nestihnete poslechnout, naleznete ho po premiéře v audioarchivu Radia Proglas na stránkách www.proglas.cz/audioarchiv.html.

Za studio Vojtěch přeje dobrý poslech redaktor Martin Weisbauer a Ladislav Holoubek.