Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Červencový Dopis mladým: Nejsme sirotci


Datum:

Biskup Jan Vokál posílá sedmý ze svých dopisů mladým lidem v Roce povolání. Upozorňuje v něm na slova papeže Františka o Panně Marii a povolání.

Červencový Dopis mladým: Nejsme sirotci

Milí mladí přátelé,

„křesťan bez Matky Boží je sirotek. A také křesťan bez Církve je sirotek. Křesťan potřebuje tyto dvě ženy, dvě matky, dvě panny: Církev a Matku Boží. A pokud si chcete otestovat správnost svého křesťanského povolání, je třeba se ptát: Jak je to s mým vztahem k těmto dvěma Matkám?“ To řekl papež František při svém letním setkání s mládeží z římské diecéze ve vatikánských zahradách, před tamní Lurdskou jeskyní. S Církví i s Pannou Marií tedy musíme ve svém životě počítat, protože nám byly Bohem dány jako velký dar, přirozená cesta k Němu.

Mateřství Panny Marie se velmi projevuje právě při volbě povolání – víme, jak moc je povolání dítěte ovlivněno vedením rodičů. „Matka Boží nás doprovází k definitivní volbě povolání, protože ona doprovázela svého Syna na cestě Jeho poslání, která byla tak tvrdá a bolestná. Ona nás doprovází pořád,“ řekl papež František.

Rád bych, aby slova Svatého otce zasáhla i Vás, mládež z hradecké diecéze. Povolání se vždy odvíjí od společenství – rodiny, farnosti, řehole a podobně. Když se ptáme, jaké je naše místo ve světě, musíme se zároveň ptát, jaké je naše místo v Církvi. A prvním, kdo nás uvádí do vztahů s ostatními, je právě matka. Pán Ježíš nám sám daroval svoji matku Marii ve chvíli, kdy trpěl na kříži, dal jí velkou moc k tomu, aby nás chránila a vedla k Bohu jako svoje děti, aby nám byla průvodkyní k Němu.

Těžko bychom nacházeli vyrovnané vztahy v rodině Božích dětí, pokud bychom vedle Matky, která nám byla Bohem dána, chtěli žít jako sirotci. 


Ze srdce Vám všem žehnám, abyste takovými sirotky nikdy nebyli!

Váš biskup

+ Jan

Dopis ke stažení v tiskové kvalitě najdete zde