Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Šestý díl o dějinách diecéze na rádiu Proglas


Datum:

Pořad se zaměří na jezuitskou kolej, nyní budovu Nového Adalbertina na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Šestý díl o dějinách diecéze na rádiu Proglas

Další díl cyklu "Královéhradecká dicéze v proměnách času" se zaměří na budovu Nového Adalbertina v Hradci Králové a připravilo jej hradecké studio Vojtěch Radia Proglas. Poslechnout si jej můžete v úterý 24. června 2014 ve 22h.

V centru Hradce Králové se nachází budova Nového Adalbertina, kde sídlí i studio Vojtěch. Je to bývalá jezuitská kolej. Šestý díl cyklu o historii i současnosti královéhradecké diecéze se zaměří na Jezuity neboli Tovaryšstvo Ježíšovo. Do českých zemí řád přišel v roce 1556 a působil i v královéhradecké diecézi. Právě o příchodu řádu, výstavbě jeho královéhradecké koleje, ale i o pozapomenuté osobnosti jezuity a historika Johannese Haidena si přijdou povídat Klára Zářecká a Jakub Zouhar. Nebudou chybět ani zajímavosti z každodenního života a řádu v koleji.

Po celý rok 2014 vás každé čtvrté úterý v měsíci doprovází cyklus studia Vojtěch. Projdete s ním v čase historií diecéze, uslyšíte o zajímavých momentech i osobnostech v jejích dějinách a nahlédnete i na vliv událostí na současnost v diecézi.

Cyklus vzniká ve spolupráci s Diecézním teologickým institutem Hradec Králové a Katedrou pomocných věd historických a archivnictví při Filosofické fakultě Univerzity Hradec Králové.

Pokud si některý pořad nestihnete poslechnout, naleznete ho po premiéře v audioarchivu Radia Proglas na stránkách www.proglas.cz/audioarchiv.html .

Za studio Vojtěch přeje dobrý poslech redaktor Martin Weisbauer a Ladislav Holoubek.