Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V katedrále zazní duchovní hudba Jiřího Strejce


Datum:

Missa Kyrie, fons bonitatis Jiřího Strejce zazní při mši svaté v katedrále Svatého Ducha v neděli 15. června.

V katedrále zazní duchovní hudba Jiřího Strejce

V neděli 15. června 2014 bude při mši svaté v 9.30 provedena Missa Kyrie fons bonitatis (Hospodine, studnice dobroty) od Jiřího Strejce pro sbor a varhany. Tato skladba vznikla v roce 1964 z podnětu tehdejšího kapitulního vikáře Václava Javůrka, který oslovil skladatele s prosbou, aby zkomponoval mši v českém jazyce, tak jak to tehdy umožnil II. vatikánský koncil. Skladba je určena zejména ke slavnostním příležitostem a lze ji zařadit k autorovým vrcholným kompozicím.

Jiří Strejc (1932 – 2010) působil od roku 1957 jako ředitel kůru v katedrále Sv. Ducha v Hradci Králové a těžištěm jeho bohaté tvorby byla zejména chrámová a varhanní hudba. Méně známá, ale poměrně rozsáhlá, je i jeho tvorba profánní. Pozornost však zasluhují i ostatní aktivity Jiřího Strejce, mezi něž patří činnost koncertní, sbormistrovská, organologická a v neposlední řadě i pedagogická.

Provedení skladby iniciovala Společnost přátel Jiřího Strejce, která se snaží pečovat o pozoruhodný hudební odkaz tohoto autora. Toto provedení, které bude řídit Václav Uhlíř mladší, bude zároveň příspěvkem k oslavám výročí 350 let královéhradeckého biskupství. Budou na něm spolupracovat tři chrámové sbory z naší diecéze – sbor kostela Panny Marie v Hradci Králové, sbor kostela sv. Bartoloměje z Pardubic a chrámový sbor z Vrchlabí.