Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

VELIKONOCE V HRADECKÉ DIECÉZI


Datum:

Přehled svátečních bohoslužeb v katedrále Svatého Ducha a v jednotlivých farnostech diecéze.

VELIKONOCE V HRADECKÉ DIECÉZI

V předvečer hlavních velikonočních dní, ve středu 16. dubna v 18:00 hodin, zazní v katedrále kantáta Stabat Mater od Antonína Dvořáka. Při koncertu k 350. výročí diecéze se spojí sedm různých hudebních těles z východních Čech.

                                                                       

                                               Více o koncertu zde  

Na Zelený čtvrtek 10. dubna se v 9:30 hodin v katedrále sejdou všichni kněží z královéhradecké diecéze. Společně budou celebrovat Missu chrismatis, bohoslužbu, při které se žehnají posvátné oleje na celý rok a kněží obnovují závazky svého povolání. Setkání zakončí jejich společný oběd.

Hlavní obřady velikonočního třídenní začnou v katedrále na Zelený čtvrtek v 18:30 hodin slavnostní Mší svatou, při které si Církev připomíná poslední večeři Páně a ustanovení Eucharistie (svatého přijímání). Biskup Jan Vokál bude při té příležitosti podle dávného zvyku umývat nohy dvanácti mužům - stejně, jako to učinil Ježíš apoštolům v závěru poslední večeře na znamení pokory. Během bohoslužby utichnou všechny zvony i varhany, znovu se rozezní až o velikonoční noci ze soboty na neděli. Na Zelený čtvrtek bude katedrála otevřena až do půl deváté večer k adoraci u Getsemanské zahrady, místa, kam bude ze svatostánku odnesena Eucharistie - stejně, jako se do ústranní zahrady před svým zatčením odebral Ježíš.

Přehled časů bohoslužeb od Zeleného čtvrtka až do velikonočního pondělí v jednotlivých farnostech diecéze najdete zde (tabulka je průběžně doplňována).

Velký pátek zahájí biskup Jan Vokál, biskup Josef Kajnek a katedrální kapitula modlitbou ranních chval v katedrále v 7:30 hodin. Katedrála bude otevřena celý den k adoraci u Getsemanské zahrady. Velkopáteční obřady, při kterých zazní pašije, začnou už v 18:00 hodin. Až do půl deváté bude katedrála přístupná k adoraci u Božího hrobu, který se otevře v závěru Mše svaté.

Na Bílou sobotu se katedrála znovu otevře v 7:30 hodin. Biskupové a kapitula opět zahájí den ranními chválami, adorace u Božího hrobu bude možná celý den až do šesti hodin večer.

Sobotní vigílie slavnosti Zmrtvýchvstání Páně začne na Velkém náměstí před katedrálou ve 20:00 hodin žehnáním ohně a paškálu. Průvod pak půjde do katedrály, kde bude biskup Jan Vokál celebrovat nejslavnostnější Mši svatou v roce. Několik dospělých při ni přijme křest a biřmování, ostatní přítomní budou moci obnovit křestní sliby.

Hlavní Mše svatá na Boží hod velikonoční, sloužená biskupem Janem Vokálem, bude v katedrále svatého Ducha v neděli 20. dubna v 9:30 hodin. Doprovázet ji bude katedrální sbor Cantores Gradecensis. Večer od 17:30 se v katedrále sejde kapitula ke zpívaným nešporám.

O velikonočním pondělí bude v katedrále platit nedělní pořad bohoslužeb.

Přehled časů bohoslužeb od Zeleného čtvrtka až do velikonočního pondělí v jednotlivých farnostech diecéze najdete zde (tabulka je průběžně doplňována).