Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Třetí díl o dějinách diecéze na rádiu Proglas


Datum:

Pořad se zaměří na historii i současnost teologického vzdělávání v hradecké diecézi.

Třetí díl o dějinách diecéze na rádiu Proglas

Další díl cyklu „Královéhradecká diecéze v proměnách času“ s podtitulem „Královéhradecký seminář a teologické vzdělávání dříve i dnes“, připravilo hradecké studio Vojtěch Radia Proglas. Poslechnout si jej můžete v úterý 25. března 2014 ve 22h, reprízu pak v pondělí 31. března v 9.30h.

Tento díl se zaměří na historii a současnost teologického vzdělávání v královéhradecké diecézi. Poluchači se dozvědí něco o historii, výuce a běžném životě v tehdejším královéhradeckém semináři, který slaví letos 300 let od začátku svého působení. Nebudou chybět detaily, jako například v kolik hodin museli alumni vstávat, co a jak se učili, jak se měli oblékat a česat a co jim hrozilo za tresty při porušení kázně a další podrobnosti z denního režimu. (Na snímku biskup Mořic Pícha - poslední správce diecéze před tím, než seminář zavřeli komunisté.)

Ze současnosti se zaměří na činnost katedry kulturních a náboženských studií FF UHK, Biskupské knihovny i Diecézního teologického institutu.

Po celý rok 2014 vás každé čtvrté úterý v měsíci doprovází cyklus studia Vojtěch. Projdete s ním v čase historií diecéze, uslyšíte o zajímavých momentech i osobnostech v jejích dějinách a nahlédnete i na vliv událostí na současnost v diecézi.

Cyklus vzniká ve spolupráci s Diecézním teologickým institutem Hradec Králové a Katedrou pomocných věd historických a archivnictví při Filosofické fakultě Univerzity Hradec Králové.

Pokud si některý pořad nestihnete poslechnout, naleznete ho po premiéře v audioarchivu Radia Proglas na stránkách www.proglas.cz/audioarchiv.html.

Za studio Vojtěch přeje dobrý poslech redaktor Martin Weisbauer a Ladislav Holoubek.