Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecéze oslaví jubilejní rok devíti poutěmi


Datum:

Novénu, devět poutí na různých místech diecéze, budou připravovat vždy jednotlivé vikariáty. Spojí je úmysl diecézního Roku povolání.

Diecéze oslaví jubilejní rok devíti poutěmi

„Abychom mohli ke slavení jubilea připojit také konkrétní přímluvy za diecézi, vyhlašuji tento jubilejní rok diecézním Rokem povolání, s důrazem na povolání kněžská a řeholní,“ řekl biskup Jan Vokál v úvodu slavnostní novoroční Mše svaté v katedrále Svatého Ducha, kterou zahájil rok 350. výročí založení královéhradecké diecéze.

 

Oslavami jubilea i Rokem povolání provede diecézi novéna, devět velkých poutí:

 

01. 01.   Hradec Králové, zahájení

26. 04.   Libice nad Cidlinou

10. 05.   Litomyšl

14. 06.   Broumov

06. 07.   Chlumek u Luže

16. 08.   Neratov

13. 09.   Želiv

04. 10.   Koclířov

22. 11.   Hradec Králové, zakončení

 

Poutě mimo Hradec Králové jsou naplánovány na každý měsíc od jara do podzimu. Na organizaci sedmi mší svatých se budou vždy podílet vikariáty, které mají k místu nejblíže. Poutní místa byla zvolena tak, aby rovnoměrně pokryla celé území diecéze. Každá pouť se bude konat pod záštitou patrona se vztahem k danému kraji, nebo době konání.

 

„Jednotlivé části novény se budou lišit od běžných poutí, jak je známe z jiných poutních míst především tím, že by je mělo spojovat hlavní téma jubilea – Rok povolání. Mimo liturgickou část zde bude mít místo také část formační s přednáškami o historii, ale i současnosti diecéze. Měly by zde být také představeny pastorační aktivity diecéze a služba Charity. Obojí působí jako účinný nástroj preevangelizace. Diecéze by se tak měla stát viditelnější, a to jako živé společenství církev východních Čech,“ sdělil P. Pavel Dokládal z Poutního centra diecéze.  

 

Celý blok začne 26. dubna svatovojtěšskou poutí na Libici nad Cidlinou. Na její organizaci se budou podílet kutnohorsko-poděbradský vikariát společně s jičínským a jilemnickým.

 

Hned 10. května se věřící z Litomyšlska, Orlickoústecka a Žamberecka sejdou na pouti v Litomyšli. Jejím patronem bude sv. Jan Nepomucký.

 

V červnu, konkrétně 14., se pod patronací sv. Benedikta uskuteční pouť v Broumově pro vikariáty Náchod a Trutnov.

 

Na začátku prázdnin 6. července bude pouť na Chlumku u Luže. Tu společně zorganizují pardubický a chrudimský vikariát. Patronem se na poutním místě, který dříve spravovali jezuité, stane zakladatel jejich řádu sv. Ignác z Loyly.

 

Tradiční pouť přivítá 16. srpna Neratov. Pod záštitou ochránkyně Orlických hor sv. Anny se tu sejdou lidé z vikariátu Rychnov nad Kněžnou.

 

Pouť novény bude rovněž hostit premonstrátský klášter v Želivě. Svatý Norbert zde zaštítí pouť konanou 13. září, na níž se budou podílet vikariáty humpolecký a havlíčkobrodský.

 

Předposlední pouť pod patronací bl. Hyacinty a Františka a Jana Pavla II., se uskuteční v Koclířově 4. října.

 

Rok povolání uzavře v blízkosti svátku hlavního patrona diecéze sv. Klementa 22. listopadu slavnost v hradecké katedrále Svatého Ducha.

 

(lb)