Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup v Jaroměři uloží relikvii Jana Pavla II.


Datum:

Chrám sv. Mikuláše v Jaroměři získal ampulku s krví Jana Pavla II. Slavnostně tam bude uložena v neděli 27. října v 16 hodin biskupem Janem Vokálem.

Biskup v Jaroměři uloží relikvii Jana Pavla II.

Osobnost Jana Pavla II. (1920 – 2005) se těší mimořádné úctě po celém světě. Také P. Jerzy Stanislaw Zięba je velkým ctitelem tohoto papeže a úctu k němu se snaží rozvíjet i ve své jaroměřické farnosti. Nyní pro ni získal jeho ostatky. V kostele sv. Mikuláše je slavnostně uloží královéhradecký biskup Jan Vokál v neděli 27. října v 16.00 hodin.

P. Zięba o relikvii poprosil kardinála Stanisława Dziwisze, krakovského arcibiskupa a někdejšího osobního sekretáře Jana Pavla II. Arcibiskup Dziwisz žádosti vyhověl do Jaroměře poslal kapku krve bl. Jana Pavla II.

Ostatek bude uložen v zasklené skříňce ve tvaru gotického okna. Umělecky ztvárněný relikviář zhotovili místní řemeslníci.

Zisk relikvie pro kostel sv. Mikuláše není prvním podnikem pro pěstování úcty k Janu Pavlu II. Už v květnu 2007 byly na průčelí budovy děkanství zabudovány nové hrací hodiny s oblíbenou mariánskou melodií milovaného polského papeže. V roce 2008 požehnal pomocný biskup Josef Kajnek sochu Jana Pavla II. v životní velikosti. Z lipového dřeva ji vytvořil akademický sochař Petr Novák z Jaroměře. Byla to jedna z prvních soch tohoto papeže v České republice.

Slavnostní uložení relikvie bude pro jaroměřskou farnost vyvrcholením Roku víry. Po biskupa Jana Vokála má slavnost význam i proto, že právě Jan Pavel II. ho před 24 lety vysvětil na kněze.

plakát

(lb, Jiří Uhlíř)