Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Mikuláš, Václav, Ludmila. Biskup Jan Vokál požehnal nové humpolecké zvony


Datum:

Po pontifikální Mši svaté v sobotu 6. dubna se zvony poprvé rozezněly společně.

Mikuláš, Václav, Ludmila. Biskup Jan Vokál požehnal nové humpolecké zvony

 

Královéhradecký biskup Jan Vokál navštívil v sobotu 6. dubna Humpolec. V městečku na jihu diecéze sloužil Mši svatou, při níž požehnal tři nové zvony, které se poprvé rozezněly společně. 

 

Původní humpolecké zvony, které dohromady vydávaly smysluplnou melodii, byly za druhé světové války odvezeny do Německa a roztaveny. Až teď, po 72 letech, tak věž kostela znovu dostala "plnou výbavu".

 

Na zvon sv. Mikuláš začali místní farníci sbírat peníze už na začátku roku  2005. Váží osm a půl metráku a ladí v tónu ges 1. Už na podzim roku 2006 se ho farníkům podařilo koupit, od té doby čekal v kostele svatého Mikuláše na dva další. 

 

Zvon sv. Václav farnost koupila předloni. Váží skoro tři metráky a jeho ladění je des 2. Na jeho pořízení stačily peníze, které darovali farníci.

 

Prostředky na zakoupení třetího zvonu, sv. Ludmily, věnovalo město Humpolec. Ludmila váží 278 kilogramů a ladí v tónu es 2. Město také zaplatilo zavěšení a elektifikaci zvonů. Všechny je ulila firma Perner z Passau, která je také zavěsila.

 

Fotogalerii najdete zde