Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Trstěnicích vyrostlo komunitní centrum


Datum:

Dne 16. prosince ve 14 hodin bylo po několika letech příprav a vlastní realizace otevřeno „Komunitní centrum Trstěnice“.

V Trstěnicích vyrostlo komunitní centrum

Toto ojedinělé zařízení pro obyvatele Trstěnice a širšího okolí bylo vybudováno za spolupráce dvou organizací - Obce Trstěnice a Římskokatolické farnosti Trstěnice - které za tímto účelem vytvořily zájmové sdružení právnických osob s názvem Komunitní centrum Trstěnice z.s.p.o. Nové zařízení bylo budováno v letech 2010-2011 rekonstrukcí bývalého areálu farní budovy v Trstěnici, pocházející z období let 1815-1820. Rekonstrukce byla provedena podle architektonického návrhu Ing. Arch. Martina Laštovičky z Jihlavy a projektu firmy „Černý spol. s r.o. Litomyšl“. Realizaci stavebních prací provedla firma „Stavební sdružení Boštík s.r.o.“ z Poříčí u Litomyšle. Projekt získal dotací Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Je podporován také partnery projektu, kterými jsou Základní škola Trstěnice a Mikroregion Litomyšlsko. Provozovatelem centra bude investor Komunitní centrum Trstěnice z.s.p.o.

Prostory Komunitního centra budou sloužit pro komplexní rozvoj osobnosti uživatelů a to podle jejich zájmů a možností, formou, která je jim nejbližší. Půjde zejména o setkávání obyvatel obce a okolí při nejrůznějších příležitostech, o setkávání přátel a rodin při rodinných slavnostech a v neposlední řadě o setkávání členů farnosti a spolků, i skupin stejných či podobných zájmů bez rozdílu věku. Budou organizovány přednášky a besedy se zajímavými lidmi, výchovná setkání v oblasti etiky, religionistiky a náboženství. Zázemí zde najdou i děti a pedagogové při školních a mimoškolních aktivitách základní a mateřské školy. Centrum je vybaveno pro různorodé sportovní vyžití skupin i jednotlivců a pro budování společenství při hrách.

Rekonstrukcí vznikly zajímavé prostory s vnitřním atriem, víceúčelovým sálem, klubovnou s kuchyňským zázemím, prezentačním zařízením, minitělocvičnou, knihovnou a čítárnou vybavenou internetem a samozřejmě hygienickým zázemím pro osoby se sníženou pohyblivostí. Jsou zde dvě herny s možností zahrát si stolní tenis nebo kulečník a vybavená posilovna. Pamatováno bylo i na klubovnu pro zájmové skupinky. Celé komunitní centrum bude moci být využíváno pouze za režijní poplatek, v některých případech i bezplatně. Na závěr bychom rádi poděkovali všem, kteří se na přípravě a realizaci podíleli. Přejeme si, aby tento neobvyklý vánoční dárek sloužil k radosti i užitku všech co nejdéle.

fotogalerie